Çift terapisi; psikolojik sorunların ilişkilerde oluşturduğu sorunlar ve çiftin yaşadığı çatışmaların iki insanın etkileşimini değiştirmek için geliştirilmiş bir psikoterapi biçimidir. Çift terapisi kavramında bahsedilen çift ilişki geliştirmiş kısaca beraberlik sözü vermiş olan romantik bağı olan iki kişiyi anlatmaktadır. Ülkemizde çift terapisi hizmetini en çok evli çiftler talep etmektedir, evlilik terapisi hizmeti aile sistemiyle de etkileşim içindedir. Çift terapilerinde flört eden, nişanlı, birlikte yaşayan, eşcinsel çiftler, evli çiftlere hizmet verilebilmektedir. Çift ve evlilik terapileri konusunda hizmet verebilmek için ruh sağlığı profesyonellerinin çift ve evlilik terapileri konusunda eğitim almaları gerekmektedir. Çiftin ilişki problemleri nedeniyle cinsel hayatında da sorunlar oluşabilir ya da cinsel sorunlar nedeniyle çiftin ilişkisinde sorunlar ortaya çıkabildiği için çift terapisi ve cinsel terapi birbiriyle ilişkili ve etkileşim halinde olan psikoterapilerdir.
Evlilik ve çift terapileri ile ilgili gelişen ekollerin ortak amacı; ilişkiyi bozan, işlevini etkileyen örüntülerin tespit edilmesi, farkındalık, belli terapötik müdahalelerle ilişkide değişim, iyileşme ve sağaltım sağlayabilmektir. Bazı terapi ekolleri çift ya da evlilik terapisinde, bireysel başvuru ile çift ya da evlilik terapisi çalışmak için yeterli görür iken, bazı ekollerde ise mutlaka çiftin her iki bireyinin de sürece aktif katılması zorunlu tutulmaktadır. Her iki koşulda da terapist partnerlerden birine değil, ilişkiye odaklanmalıdır. Terapist bunu gerçekleştirirse süreç işlevsel olabilir ve ilişkide iyileşme, gelişme gözlenebilir. Türkiye’de çift ve evlilik terapilerine başvurular son yıllarda artış gösterse de konuyla ilgili toplumsal bilinç daha olgunlaşmamıştır, özellikle erkek danışanlar çift terapisi sürecine mesafeli yaklaşmaktadırlar.
Tüm psikoterapilerde olduğu gibi çift ve evlilik terapilerinde psikoterapistin hem kullandığı terapi ekolü ya da ekolleri ile ilgili yeterliliği ve terapiyi sanata dönüştürebilme mahareti çok önemlidir. İki kişiye odaklı bir çalışma yaptığı için terapist; objektifliğini koruyabilen, terapötik etkileşimi iyi kurabilen, sürdürebilen nitelikte, çiftin getirdiği konuları takip edip, bağlayabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Cinsellik, bağımlılıklar (seks, kumar, alkol, uyuşturucu madde), aldatma gibi konuları konuşmada sorun yaşamayıp, rahat davranabilmelidir. Terapist her iki eş ya da partner tarafından güven duyulan, dürüst, inandırıcı biri olarak algılanması çok önemlidir.